Αθήνα , 13/10/2020

Α.Π : 40/13-10-2020

Αγαπητοί Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες,

 

Ο Σύλλογός μας όλο αυτό το διάστημα που η πανδημία του SARS – CoV2 (COVID-19) ταλανίζει τη χώρα μας, χωρίς να κάνει τυμπανοκρουσίες και διαφήμιση του έργου του , με συνεχείς ενημερώσεις από τα μέλη σε Δήμους , Ιδρύματα , και επαγγελματικούς φορείς προσπάθησε και προσπαθεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της πανδημίας. Επίσης σε κλειστούς πληθυσμούς  ( μη κερδοσκοπικά ιδρύματα φροντίδας ηλικιωμένων , εκκλησίες , ιερά ησυχαστήρια ), που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα,  διενεργεί απολυμάνσεις  και εκπονεί μελέτες καθαρισμού – απολύμανσης καλύπτοντας το σύνολο των εξόδων.

Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες , πριν από λίγες ημέρες εμφανίστηκε επίσημα στο διαδίκτυο μία ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας από την Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Γεωτεχνικών ( Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ. ) , προς τον αρμόδιο Υπουργό τους  κ. Μάκη Βορίδη,  με την οποία ζητούν με παραπλανητικό τρόπο το δικαίωμα της απολύμανσης , αλλά και το δικαίωμα της απεντόμωσης και μυοκτονίας στον αστικό ιστό , χρησιμοποιώντας το σύνολο των κλάδων ( ως  έχοντες δικαίωμα,  που δεν έχουν ) που ανήκουν  στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων .

Ως γνωστόν , τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιώντας τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας , εξευμενίστηκαν αρκετές ονομασίες  – ορολογίες . Τα φυτοφάρμακα έγιναν φυτοπροστατευτικά , τα εντομοκτόνα και τα μυοκτόνα φάρμακα έγιναν βιοκτόνα και όπως οι ίδιοι αναφέρουν «…. χρήση και εφαρμογή βιοκτόνων ( συμπεριλαμβανομένων απολυμαντικών ) , για την καταπολέμηση ή μείωση του ιικού φορτίου σε κατοικημένες περιοχές» . Δεν αναφέρουν βέβαια ότι το απολυμαντικό για ιοκτονίες , βακτυριοκτονίες , και γενικότερα μικροβιοκτονίες αφορούν τον άνθρωπο και μόνο αυτόν. Με την δική τους  λογική , θα πρέπει στο επόμενο στάδιο να χορηγούν και τα αντιβιοτικά,  μιας και αυτά κάνουν βιοκτονία ( οι ιοί , τα μικρόβια , τα πρωτόζωα , οι αμοιβάδες τα οποία είναι παλαιότερα των ανθρώπων , είναι οργανισμοί).

ΑΣ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ ΚΥΡΙΟΙ!

Τεχνηέντως ούτε μία αναφορά έγινε στην ΑΔΑ : 6ΚΨ6465ΦΥΟ-1ΝΔ  «Μέτρα καθαρισμού & απολύμανσης σε χώρους & επιφάνειες κατά την εξέλιξη της πανδημίας του SARSCoV , του Υπουργείου Υγείας , και αυτό διότι απ όσες ειδικότητες αναφέρετε , ουδεμία έχει γνώσεις σύνταξης και εφαρμογής ολοκληρωμένης μελέτης καθαρισμού και απολύμανσης για πρόληψη και καταπολέμηση επιδημιών και πανδημιών (ακόμη και οι ιατροί – μιας και τους αναφέρετε – κάνουν ίαση , όχι πρόληψη ).

Δυστυχώς , το μόνο που σας νοιάζει είναι το κέρδος. Εμάς τους Επόπτες Δημόσιας Υγείας , μας νοιάζει ο άνθρωπος και η  πατρίδα  , γιατί σε αυτά ορκιστήκαμε κατά την απόκτηση πτυχίου στην τελετή ορκωμοσίας μας.

Καμία αναφορά βέβαια , δεν κάνετε και για την ΑΔΑ: Ω0ΓΔ465ΦΥΟ-Μ6Η «Πρόληψη της νόσου των λεγεωναρίων στο πλαίσιο της πανδημίας του COVID-19» , του Υπουργείου Υγείας , μιας και ουδεμία σχέση και γνώση έχετε προς αυτά.

Κύριοι και κυρίες της Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ. , όπως εμείς οι Επόπτες Δημόσιας Υγείας έχουμε γνώσεις για τις απεντομώσεις και  μυοκτονίες , όπως και εσείς , αλλά τα επαγγελματικά μας δικαιώματα ως προς την εφαρμογή αυτών αφορούν αυστηρά τη χρήση αυτών στον αστικό ιστό και δεν κάνουμε καμία εφαρμογή σε γεωργικές εγκαταστάσεις αλλά και σε γεωργικές περιοχές , έτσι κι εσείς σεβαστείτε τις διατάξεις που αφορούν τις γνώσεις σας.

Είστε ΓΕΩΚΕΝΤΡΙΚΟΙ. Είμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΟΙ. Τι δεν καταλαβαίνετε;

Επειδή έχουμε να κάνουμε με επιδημία – πανδημία και ουχί  με επιζωοτία ή πανζωοτία , οποιαδήποτε κουτοπονηριά σκεφτείτε , εφαρμόσετε , και αφορά τις ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ για COVID-19 , λεγεωνέλλα , και κάθε ίωση επιδημιολογικού χαρακτήρα που άπτεται της Δημόσιας Υγείας , θα μας βρείτε όχι απλά απέναντί σας , αλλά και σκληρά εναντίον σας. Όλα αυτά τα χρόνια , διεξάγετε εντομοκτονίες και μυοκτονίες στον αστικό ιστό , δεν κινηθήκαμε ενάντια σε κανέναν επιστήμονα που έχει τις γνώσεις ( γεωπόνους , γεωτεχνικούς , κτηνιάτρους , χημικούς, βιοχημικούς κλπ ) , και τούτο διότι βοηθούσατε και βοηθάτε στην αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προβλημάτων . Τις γνώσεις τις έχετε .

Δεν έχετε όμως ουδεμία γνώση στην αντιμετώπιση των επιδημιών και πανδημιών. Δεν μπορείτε να κάνετε καμία απολύμανση ,σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος πάσης φύσεως . Οι έννοιες και οι εξιδεικευμένες απαιτήσεις  κλειστοπληθυσμιακής  και πάσης φύσεως υγιεινής στον άνθρωπο είναι παρασάγγας μακριά από τις επιστημονικές σας γνώσεις. ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ!

Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες , δυστυχώς περιμέναμε αδίκως μία απάντηση ως προς το κείμενο της Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ. από τα μόνιμα στελέχη του  Υπουργείου Υγείας. Όχι για να υπερασπιστούν τα επαγγελματικά μας δικαιώματα , γιατί εδώ και χρόνια κάποιοι – όχι όλοι – αγωνίζονται να τα απεμπολήσουν και να τα παραχωρήσουν σε τρίτους  , αλλά για να υπερασπιστούν τη Δημόσια Υγεία και το ίδιο το Υπουργείο Υγείας ( δεν αναφερόμαστε στο πολιτικό προσωπικό ).

ΤΡΑΓΙΚΟ ΜΑΣ ΛΑΘΟΣ!

Δυστυχώς δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτε από αυτούς οι οποίοι , αντί να δημιουργήσουν στο Υπουργείο Υγείας  σε αυτή τη δύσκολη περίοδο κεντρικό μηχανισμό ελέγχου εξυγίανσης και θωράκισης  για τους κλειστούς πληθυσμούς , ασχολούνται ως έργο τους με checklist τα οποία εκτός ότι είναι με επιστημονικές ελλείψεις π.χ. ουδεμία αναφορά έχουν για τα κρίσιμα σημεία ελέγχου κλπ , είναι  κερκόπορτα ώστε υγειονομικό έλεγχο να μπορεί να κάνει και ο απόφοιτος υποχρεωτικής εκπαίδευσης.  Σαν δικλείδα ασφαλείας έβαλαν και την υγειονομική έκθεση παρατηρήσεων του Επόπτη Δημόσιας Υγείας που διενεργεί τον έλεγχο, το οποίο και δεν αρκεί.

Είναι οι ίδιοι οι οποίοι αναγκάζουν τους αιρετούς Περιφερειάρχες να δημιουργήσουν δευτεροβάθμιες ελεγκτικές υγειονομικές μεικτές επιτροπές , για να διεξάγουν τους ελέγχους στους κλειστούς πληθυσμούς των Περιφερειών τους για να αντιμετωπίσουν την πανδημία,  και τούτο διότι τις ΑΔΑ του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19, όχι μόνο δεν τις υποστήριξαν στην πλήρη εφαρμογή τους , αλλά τις έκρυψαν στα συρτάρια . Βέβαια, το δευτεροβάθμιο αυτό όργανο υγειονομικού ελέγχου , που θα ανήκει στις Περιφέρειες θα είναι υποδεέστερο οποιασδήποτε ελεγκτικής υπηρεσίας που ανήκει σε Υπουργείο.

Ως Σύλλογος που μας ενδιαφέρει η προστασία και η αντιμετώπιση του συνόλου του πληθυσμού της χώρας από επιδημίες και πανδημίες , και ιδίως σήμερα με την έξαρση του COVID-19  αλλά και η εμφάνιση των χειμερινών ιώσεων  (η Ελλάδα βρίσκεται στον πρώτο κύκλο της πανδημίας κοροναϊού) , που θα δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα άκρως επικίνδυνο και θανατηφόρο , κάθε προσπάθεια για τον έλεγχο , την εξυγίανση και τη θωράκιση κλειστών πληθυσμών μας βρίσκει σύμφωνους και αρωγούς .

Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες , ο Επιστημονικός μας Σύλλογος (Σ.Ε.Δ.Υ. ) είναι στη πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση και προαγωγή του κλάδου .  ΣΤΗΡΙΞΑΜΕ , ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ το σύνολο των πτυχιούχων του Τμήματος Δημόσιας Υγείας στον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα.

Οι «πεμπτοφαλαγγύτες» που χωρίζουν τους συναδέλφους/σσες του κλάδου σε «διορισμένους» και «αδιόριστους»  και κλείνουν το μάτι σε άλλους κλάδους ή προσπαθούν τον κατακερματισμό των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων αλλά και την υποβάθμιση της κοινωνικής προσφοράς μας , με την αποσιώπηση , την διαστρέβλωση και την απόκρυψη των ποιοτικών χαρακτηριστικών των πτυχιούχων μας, δεν μας βρίσκει μόνο απέναντί τους αλλά και εναντίον τους με όλα τα μέσα που διαθέτουμε.

Όλοι αυτοί που έχουν κρυφτεί πίσω από την όποια δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα και εξυπηρετούν τα προσωπικά τους συμφέροντα ή την επιστημονική τους ανεπάρκεια ή την οκνηρία τους , και αφήνουν χώρο στον κάθε αλλότριο  σύλλογο που με μόνο σκοπό το κέρδος, να προβαίνει στη συκοφάντηση και υποβάθμιση των Εποπτών Δημόσιας Υγείας , θα μας βρουν απέναντί τους.

Αν τα μόνιμα στελέχη του Υπουργείου Υγείας δεν σοβαρευτούν και δεν υποχρεώσουν την σωστή εφαρμογή των δικών τους ΑΔΑ .

Αν τα μόνιμα στελέχη του Υπουργείου Υγείας δεν σταματήσουν να μεταφέρουν αρμοδιότητες του Υπουργείου Υγείας στον ΕΦΕΤ (π.χ. οδηγούς υγιεινής για παιδικούς σταθμούς – οι γεωπόνοι, οι τεχνολόγοι τροφίμων , οι κτηνίατροι , θα κάνουν οδηγό υγιεινής για τα παιδιά μας; )κλπ.

Αν τα μόνιμα στελέχη του Υπουργείου Υγείας δεν προτείνουν και πιέσουν την πολιτική ηγεσία στη δημιουργία τριτοβάθμιου φορέα με αντικείμενο τον έλεγχο , την εξυγίανση και τη θωράκιση του συνόλου των χώρων που άπτονται της κλειστοπληθυσμιακής υγιεινής , όχι μόνο για το σήμερα , αλλά για το διηνεκές ώστε η χώρα να θωρακιστεί για κάθε επιδημία ή πανδημία που μπορεί να εμφανιστεί στο προσεχές μέλλον και να πάψουν να κρίβονται πίσω από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ( ΕΟΔΥ).

Τότε ο Σύλλογος είναι υποχρεωμένος σεβόμενος την επιστημονική κατάρτιση των μελών του , τους αγώνες που δίνει χωρίς τυμπανοκρουσίες και τον αυτοσεβασμό του, να κινηθεί εναντίον τους προς πάσα κατεύθυνση.

 

Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες , συνεχίστε τον ιερό αγώνα που κάνετε για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και την προστασία των κατοίκων της χώρας μας.

(Μετά από πολλές καταγγελίες συναδέλφων από όλη την Ελλάδα ,  το παρόν κείμενο  – απάντηση αφορά αποκλειστικά τους Συναδέλφους ΕΔΥ – Υγιεινολόγους Τ.Ε. /Π.Ε. που δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα στον χώρο των μελετών και απολυμάνσεων , τους οποίους εκπροσωπώ μιας και είμαι ένας από αυτούς,  και ίσως κάποιοι θιχτούν και θελήσουν να προβούν σε νομικές διαδικασίες , αναλαμβάνω την ευθύνη για την σύνταξη και δημοσιοποίηση του παρόντος).

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΠΟΠΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΟΥΡΕΪΛΙΔΗΣ    ΗΛΙΑΣ